Всеки от нас се е сблъсквал с този проблем и то не веднъж.
Онези паник състояния, стоейки в банята с хиляди косми по гребена от вече сресаната мокра коса.
Тъй като аз обичам да търся и се интересувам дали е нормално това, попадам на едно прекрасно изречение :🕵️‍♀️


“Загубата на коса през есента е просто сезонна”, това констатират шведски изследователи, след много внимателен анализ.

“ Загубата на коса през октомври и ноември често е чисто сезонен проблем както при жените, така и при мъжете.” – Шведски изследователи.
🤔🤨


Фазите на растежа на косата ни са устроени така, че всеки ден от нас падат поне от 50 до 100 косъма. Жизненият цикъл на косата има продължителност от 24 до 72 месеца или (2 до 6 години). През този период косата ни расте нормално като само 10 % от нея са във фаза телоген или “почивка” , т.е косата може да пада.

Ако упорито търсите подходящи продукти за по- гъста коса със здрав скалп, кликнете ТУК


Ето и адекватното обяснение за този косопад
Причина за есенния косопад се дължи на човешкия организъм, който е устроен така, че през лятото ние имаме прекомерен растеж на косата. Този растеж е свързан с това, че повечето коса предпазва скалпа от изгаряния и от UV лъчите, които след това водят до най- различни проблеми. (Този засилен растеж се наблюдава в началото на юли месец) Ето затова през есента този допълнителен растеж е вече ненужен за човешкия организъм. Следователно вече изтощената коса се подменя с нова. ✌️
Нормално е това “капене” да продължи през октомври и ноември, но ако забележите, че продължава, тогава вече е нужно да се свържете с вашия доктор или да вземете нужните добавки!
🍁🍁🍁
Лично за мен това беше една изключително полезна статия, която ме успокои за този така досаден косопад.
Предполагам, че на повечето от вас също ще им падне това малко “камъче от сърцето” и ще се успокоите.
Благодаря ви за вниманието, прекрасни читателки и читатели, пожелавам ви този така прекрасен и слънчев неделен завършек да бъде още по- усмихнат и слънчев .
Поздрави Belverss’’ 🍀💟🙏