1️⃣Фталати
Това са пластификатори, които се използват, за да направят твърдите пластмаси по-благоприятни и пластични. Използват се в продукти грижа за косата за смазване и омекотяване на съставки. Също и като синтетични аромати. Подобно на парабени, те са познати, че нарушават хормоналната активност
❎Срещат се като:
Аромати или Парфюми, Dibutylpthalate (DBT), Dimethylphthalate (DMP) , Diethylphthalate (DEP)

2️⃣Парабени
Те са известни с тяхното антибактериално действие, срещу развитие на гъбички и плесени в продуктите.
Затова са едни от най-често използваните консерванти в козметиката с цел удължаване срока на даден продукт.
Но
Тяхната употреба води до най- различни хормонални дисбаланси.
Парабените могат да проникнат през кожата и да останат в тъканите.
При попадането в организма той започва да имитира поведението на женския хормон естроген, разстройва хормоналния дисбаланс на тялото и увеличава риска от рак на гърдата.
(Проучване проведено във Великобритания)
❎Срещат се като:
Butylparaben, Methylparaben, Propylparaben

3️⃣Изсушаващи алкохоли.
Някои алкохоли са добри за косата ни, но други “изсмукват” влагата от косата, оставяйки я дехидратирана. Особено за къдравите коси това може да бъде много вредно, тъй като те са естествено по- сухи.
❎Срещат се като : Alcohol denat, Propanol, Propyl alcohol, Isopropyl alcohol.

4️⃣Силикон
Синтетичен материал(гума-полимер). Той създава невидима бариера около косъма, предотвартявайки проникването на благоприятни съставки и вода да навлезнат в него. Намира се в балсами и стилизиращи кремове(кристали), които правят косата бляскава веднага след употребата им(роля на лубрикант). Но след ден- два косата е суха и накъсана. Силиконите утежняват косата и я оставят без обем. Прекомерната употреба води до запушване на порите на скалпа, което е предпоставка за сърбеж, раздразнен скалп, пърхот.
❎Срещат се като:
Съставки завършващи на -cone, -conal, -xane .
Dimethicone, Cetyl Dimethicone, DImethiconol, Cyclopentasiloxane.

✔️Но силикони, които се намират под наименованието : – Hydrolyzen wheat protein или такива пред които е изписано PEG можете да използвате, защото са много по- леки, измиват се лесно и въпросното утежняване почти не се усеща.

5️⃣Сулфати
Буквално това са грубо почистващи средства, срещащи се също във веро за домакински съдове. Тяхната функция е да премахне и унищожи мазнотата и мръсотията. Точно поради този факт те отсранява от скалпа и косата естествените масла, влагата и действат пагубно на протеиновите връзки в косъма.
Резултатът след това е бухнала коса, с накъсани краища, изтощена , слаба без никаква еластичност.
❎Срещат се като :
Sodium Lauryl Sulfphate, Ammonium Laureth Sulphate, Sodium Laureth Sulphate

✔️Ако успеете да изключите поне 50 % от вредните съставки и паралелно с това намалите термичната обработка, редовно подхранвате и хидратирате косата си,ще видите резултати от самото начало.
Научавайки вредните съставки вие ще избягвате тези продукти за косата и тяло, които системно нарушават структурата им!

By Belverss’