Здравейте, Прекрасни!
Ето и днешната тема – ще си говорим за омазняване на косата и причините, които предизвикват този проблем.
Всъщност ето накратко какво представлява:
На всеки един от нас скалпа произвежда определено количество себум, но за някои това количество е в прекомерни количества. Защо това е така? В основата на всеки наш косъм стои фоликул, който се намира под повърхността на кожата в дермата. Всеки фоликул е свързан с мастна жлеза, която произвежда естествен лубрикант, който се нарича себум. Този себум прави нашия скалп водонепромокаем, като предпазва скалпа ни от всякакви
вредни частици и благодарение на него, косата запазва влагата си.
Но, когато себумът се продуцира в свръх количества резултатът е точно този неприятен факт – омазняването.
Средно миенето на косата всеки ден отнема поне 20 минути, заедно с цялото тяло, което се равнява на 10:30 часа за един месец (УАУ). Това е статистика, която направих спонтанно, но замисляйки се това са почти 11 часа, които можем да отдадем на любимите си хора или занимания.
Има много фактори, които могат да допринесат за омазняването, ето някои от тях:

 • Пубертет.
 • Стрес.
 • Менопауза.
 • Използване на прекалено много продукти наведнъж и такива, които са агресивни.
 • Мръсен въздух.
 • Всекидневното миене на косата.
 • Постоянно пипане на косата.

  Хайде до тук с обучителния процес, нямам намерение да ви затормозявам повече. 🙂
  По същество:
  Всъщност, тайната съставка, която помага за гореспоменатия проблем е копривата.
  Това парливо растение, което много от нас свързват с онези малки сърбящи и болящи, ситни пъпчици, които се появяват веднага след като сме се докоснали до него. Аз освен с това я свързвам и с детството си на село. Лятото гъмжеше от коприва, и всекидневно, запленени от детските игри се сдобивахме и с по някоя друга пъпчица.
  Оказва се обаче, че листата на копривата съдържат провитамин А, витамини В2, С, К, етерични масла, соли на желязото, калция, калия и сярата; органични киселини, протеини, танини. И още много сложни, но полезни съставки.
  Най- хубавото е, че е изключително полезна и за косопад. Ха- с един куршум два заека 😉 .
  Това, което виждам все повече по дрогериите и аптеките, е че масово е започнала една продукция на шампоани с коприва, като лично мое мнение е, че да, може би помагат, но винаги забравяме и допълнителните вещества и съставки, които са включени в шампоана като силикони и сулфати.
  Няма нищо по- полезно от домашно приготвен продукт или казано Home-Made продукт <3
  Обобщено с едно изречение, всичко казано до тук: За 54 стотинки от магазина до вас, освен, че ще се сдобиете с подхранена коса ами и ще се отървете от проблема с омазняването.

  А ето и как я приготвям:
  Начин на приготвяне- в малка касеролка загрейте вода 250 мл и добавете 4 пакетчета коприва, а ако копривата ви е набрана можете да прецените сами- около 1 шепа. Когато водата започне да ври махнете касеролката от котлона и оставете да изстине.

  Начин на употреба- След добре измита и подсушена коса, полейте корените и масажирайте скалпа. Оставете да изсъхне.
  Нещо като бонус за брюнетките е, че копривата поддържа тъмния цвят!

  By Belverss’