Защо е хубаво да знаем типът на нашата коса и какви са предимствата ще разберете в следващите редове.

📍Ще можем лесно да подбираме продукти, които максимално да бъдат абсорбирани от косата ни, без да останем разочаровани. Ако не знаем тези неща много често няма да има ефект от поредния продукт за коса и разбира се ще сме изхарчили куп пари за нещо, което не ни върши работа. Не искаме това, нали?
📍Ще определим до каква степен косата ни има нужда от топлинна намеса и обратно.
📍Ще се запознаем с правилните домашни маски, които са индивидуални за всеки един тип, както и не малко полезна информация за всеки един тип коса…

Нека да започнем с един тест:
Поставете ваш косъм в чаша с вода (нормална температура) и изчакайте около 30 минути. В зависимост от това къде се намира вашият косъм, можете да определите и нейното състояние.
Това е един тест, който няма да ви подведе.Ще споделя с вас снимка под микроскоп, за да огледаме малко по- детайлно различните проблеми.

Надявам се сега вече ще ви стане ясно за какво ви говоря и защо ви карам да правите този тест.
Както виждате съществуват 3 варианта на порьозност:
Отляво надясно : Слабо- Умерено-Силно

🕵️‍♂️Слабо порьозната коса е със залепен повърхностен слой или казано по друг начин, космените кутикули са затворени, което е предпоставка за трудно навлизане на влага в косъма.
Тоест, продуктите, които използваме не се абсорбират добре.
Този тип коса трудно се мокри и изисква часове докато изсъхне след душ.
Наслагването на продуктите най- често довежда до омазняване и отежняване на косата ни.
Съвет: Когато нанасяте хидратиращи масла – загрейте ги с сешоар или топла кърпа. По този начин продуктът ще навлезе много по- лесно и вие самите ще сте още по- удовлетворени.

🕵️‍♂️Колкото до умерения тип, при него нямаме толкова драстични промени и проблеми. Трябва внимателно да се отнасяме към косата си и да полагаме умерени грижи.

🕵️‍♂️Що се отнася до силно порьозната коса, тук нещата стоят много по- различно. Кутикулите по космите са широко отворени, следователно косата ни абсорбира влагата изключително лесно, НО също толкова лесно я губи, изпарявайки се. Само си го представете, погледнете снимката и ще ви стане ясно!
Силно порьозната коса има свойството лесно да се заплита и да се образуват не малки възли, от които лично на мен ми се е налагало да намесвам ножицата. А тези възли се образуват от търкането на отворените кутикули, който се заплитат едни с други. Няма управия! Много лесно се накъсва. След баня изсъхва изключително бързо. По принцип този проблем се дължи на редовното третиране на косата с топлина ( преси..) и на химическо увреждане. Моят съвет е да ограничите топлинната обработка.
Съвет: Наблегнете на силно хидратиращи продукти и винаги след баня изплаквайте косата си с хладка до студена вода. Това ще затвори кутикулите и косата ви ще е по- жизнена и здрава.

Ето така изглежда силно порьозна (ляво) и слабо порьозна (дясно)

❣️Няма нищо по- добро от това да научим нещо ново за косата си. Най- вече да съобразим правилните грижи за нея.
❣️Ще ви оставя няколко дни да се замислите това какъв тип е косата ви и да я огледате по- отблизо.
❣️За всеки един коментар ще отговарям индивидуално, тъй като това наистина е ключа към здравата коса. А аз ще съм насреща ви 🙂

Благодаря ви за вниманието.
Пожелавам ви приятно експериментиране!❣️💟

By Belverss! 😎🍀