Запознайте се с няколко интересни факта, които биха променили гледната ви точка за косата!

Откакто съм толкова привързана към грижата за коса научих някои безумни, но и интересни факта за нея.
Факти, които със сигурност ще разбулят някой мит или “заучени” фрази на повечето специалисти.
Започвам с любимия ми факт, четете и се наслаждавайте, а долу в коментарите можете да споделите от 1 до 10, колко сте изненадани! 

Факт 1
Подстригването на косата не влияе за растежа на косата!!
Много от нас твърдят обратното, но е точно така. Косата ви расте в зависимост от това в коя фаза е в момента и също от това как се чувства човешкия организъм и набавяте ли му нужните вещества.

Факт 2
Защо косата посивява с времето?
С напредването на възрастта, производството на меланин в кожата ни и косата, намалява. Сиво- бялата коса има много малко съдържание на меланин, докато чисто бялата не съдържа никакъв. Също нещо много изненадващо за белият цвят, е че това е оптична илюзия това се дължи благодарение на отразяването и пропускането без никакво поглъщане или излъчване на светлина. Причината, че някои побеляват по- бързо от други се обяснява с начинът на живот и най- вече гените, които наследяваме.

Факт 3
Какво всъщност е косата и какво има в косъма?
Блясъкът и мекотата се дължат на амино-киселините, които изграждат протеините, също така елементи като въглерод, азот, кислород, водород и сяра. Сигурна съм, че ще ви изненадам, но в човешкия косъм има и малко количество злато.

Факт 4
Лунните цикли влияят на косата.
В зависимост от това в кой цикъл на луната подстригваме косата си, можем да засилим растежа или да засилим обема на косата. Тази тема е обширна и много интересна, ако имате желание мога да напиша статия отделна, в която да ви запозная. Дайте ми знак и пишете в коментарите !

Факт 5
Косата се чувства и расте по- бързо в топло време и климат. В случая ако живеете на по- топло място косата ви ще расте по- бързо в сравнение с по- студения климат. Аз отивам на Ямайка за вас не знам 

Факт 6
Косата продължава да расте дори след смъртта. Това е пореден мит и е абсолютно грешно!!!

Факт 7
Интересно но факт! Единствената част от косата ви, която е жива е върте в скалпа ви! Тоест това което виждаме е вече мъртва коса!

Факт 8
При силен шок косата ви побелява!

Факт 9
Косата е втората най- бързо растяща тъкан в човешкия организъм. Първата е костният мозък.

Факт 10
Нацъфтелите краища могат да се поправят. Глупост и половина, можете да ги заздравите известно време с масла и терапии, но за да се справите с тях напълно имате нужда от подстригване.

Благодаря ви за отделеното внимание <3