Днес съм вдъхновена за една прекрасна и полезна статия.

Пиейки сутрeшното кафе и разлиствайки най – различни теми за поддържане на коса през лятото, попаднах на нещо изумително.
Приятно изненадана ще Ви потопя в днешния научен урок.
Настанете се удобно, с чаша кафе/вино и се насладете, защото темата наистина е вълнуваща.
➡️Ще говорим за морската вода и ефектите от нея върху косата ни.🏖️

Знаете ли,че във всеки литър морска вода са разтворени 35 грама соли (основно натриев хлорид).

Научни изследвания

Една морска баня е значително по-полезна за кожата,отколкото тази с вода от водопровода, която отнема от кожата ни важни минерали и я изтощава . Аз лично подкрепям този факт на 100%. Има случаи, в които след като излезна от банята кожата ми е суха и се лющи подобно на гущер. Може би заради твърдостта на водата или заради хлорта.❌❌
Всъщност, заключението, което направих е, че морската вода е много по-полезна и богата на минерали и микроелементи отколкото чешмяната.
Всички знаем и сме усещали ефекта от нея->прекрасните кичури, които стоят перфектно подредени след като косата изсъхне от слънчевите лъчи. Удивителните вълнени масури, които колкото и усилия да полагаме – повечето пъти със сешоара и четката, са неуспешни. Отделно, тази така полезна вода води до борба с пърхота, предизвиква обем и се бори срещу косопада.

😯НО, ето го и големият проблем – колкото морската вода да помага, толкова и вреди на косата. Ще се опитам накратко да ви обясня:
Морската вода, когато се изпари, се превръща в кристали.
Предполагам, че всички сме ги срещали. На момичетата с по- тъмни коси съм сигурна, че е правило впечатление доста пъти. Когато косата изсъхне по кичурите остават едни бели следи, а и не само по косата ами и по- банските. Ето това мили дами са кристалите, получени от солта.
💧💧Тези така наречени солни кристали действат като лупа по косата и така засилват вредното действие от UV лъчите и следователно, тя изгаря и се дехидратира 300 пъти по-силно. Ето и причината всеки път, след една морска почивка, косата ни да е толкова суха и изтощена.

Ето и снимка, на която ясно се виждат кристалите.


Интересно, нали?
Малко по- долу ще ви дам няколко съвета как може да се спасите от тези негативни влияния.

 • Изплаквайте косата си редовно след като излезнете от морската вода.
  Ако нямате наблизо душ използвайте шапка, за да я предпазите от лъчите.
 • Носете си хидратиращи продукти и такива с UV защита или масла с естествена защита ( Масло от макадамия) .Впрочем, миналата година си бях направила масло от макадамия с етерично масло от евкалип за плажа.
  Не мога да ви опиша с думи за какво блаженство става въпрос. 😍😎 Макадамията подхранва косъма и го засища с хидратиращи вещества като има и естествена UV защита. А евкалипта беше просто за разкош и освежаване, с лек охлаждащ ефект. Сами преценете, от нищо – нещо.
  Просто трябва да експериментирате!
 • И най- вече заложете на качествените продукти за вашата коса.
  Които ще може да намерите в магазин ОДОНАТА , CURLYBG или ако сте почитатели на естествената слънцезащита от масла – CALINACHI.BG

Благодаря Ви за отделеното време.
Надявам се да Ви е било полезно и интересно, както беше на мен.
Ще е удоволствие да споделите вашите опити и наблюдения отдолу в коментар.
Ваша Belverss 🍀