Здравейте Прекрасни!😍Днес съм вдъхновена за една прекрасна и полезна статия. Пиейки си сутришното кафе и разлиствайки най – различни теми за поддържане на коса през лятото, попаднах на нещо изумително.Приятно изненадана ще ви потопя в днешния научен урок.
Настанете се удобно, защото темата наистина е вълнуваща.
➡️Ще говорим за морската вода и ефектите от нея.🏖️

Знаете ли,че във всеки литър морска вода са разтворени 35 грама соли (основно натриев хлорид).

Научни изследвания

Една морска баня е значително по-полезна за кожата,отколкото тази с вода от водопровода, която отнема на кожата важни минерали и я изтощава . Аз лично подкрепям този факт на 100%, защото има случаи, в които след като излезна от банята кожата ми е суха и се лющи подобно на гущер. Може би заради твърдостта на водата или заради хлорта.❌❌Всъщност, заключението, което направих е, че морската вода е много по-полезна и богата на минерали и микроелементи отколкото сладката.Всички знаем и сме усещали ефекта от нея->прекрасните кичури, които от само себе си се оформят. Удивителните вълнени масури, които колкото и усилия да полагаме – повечето пъти със сешоара и четката са неуспешни. Отделно, тази така полезна вода води до борба с пърхота, предизвиква обем и се бори срещу косопада.

😯НО, ето го и Но-то- колкото морската вода да помага, толкова и вреди на косата.Ще се опитам накратко да ви обясня:
Солната вода,когато се изпари, се превръща в кристали.Предполагам, че всички сме ги срещали. На момичетата с по- тъмни коси съм сигурна, че им е правило впечатление доста пъти как, когато косата изсъхне по кичурите остават едни бели следи, а и не само по косата ами и по- банските.
💧💧Тези така наречени солни кристали действат като лупа по косата и така засилват вредното действие от UV лъчите и следователно, тя изгаря и се дехидратира 300 пъти по-силно.Ето и причината всеки път, след една морска почивка, косата ни да е толкова суха и изтощена, с един тон по- светла, но с красива прическа.

Ето и снимка, на която ясно се виждат кристалите.


Интересно, нали?
Малко по- долу ще ви дам няколко съвета как може да се спасите от тези негативни влияния.
1️⃣️. Изплаквайте косата си редовно след като излезнете от морската вода.
Ако нямате наблизо душ–>2️⃣️ Просто използвайте шапка, за да я предпазите от лъчите.
3️⃣️.Носете си овлажняващи продукти, като масла(кокосово) или зехтин.Впрочем, миналата година си бях направила масло от зехтин с етерично масло от евкалип за плажа.Не мога да ви опиша с думи за какво блаженство става въпрос. 😍😎 Зехтина подхранва косъма и го засища с хидратиращи вещества. А евкалипта беше просто за разкош и освежаване. Сами преценете – от нищо – нещо. Просто трябва да експериментирате!
И най- вече заложете на качествените продукти за вашата коса.
Ето и едно местенце, което си заслужава да посетите в онлайн
https://odonatacosmetics.com?ref=301

Благодаря Ви, надявам се да ви е било полезно и интересно, както беше на мен. Ще е удоволствие да споделите вашите опити и наблюдения.
Поздрави. Belverss’ 🍀