Здравейте Прекрасни,🙏🍀

Темата днес отново ще бъде толкова нетрадиционна и интересна: употребата на ОЦЕТ върху косата ни?!
Но няма да правим салата, а по- скоро ще накараме косата ни да заблести и засияе!
Употребата му е също толкова лесна, колкото за дресинг в някои от салатите ни. Разликата е там, че за да го употребяваме в домашните ни разкрасителни маски за коса, ние трябва да го разредим с вода.

Защо оцет и какво прави той с косата и скалпа ни ??


Предполагам всички знаете, че оцетът е ферментирал сок от ябълки. Изключително богат на пектин, вит. В1, В2, В6, биотин, фолиева киселина, ниацин, пантотенова киселина, Вит. С. Продължавам – Натрий, фосфор, калий, калций, желязо и магнезий. (мисля, че вече няма нужда да си купувам комплекс с Витамини, като мога от него да си ги набавям 😃 )Добавям още, че това е първият продукт с толкова много полезни витамини и минерали, който съм споделя досега с вас. 🙂 Притежава десетки полезни свойства за организма ни и неговото правилно функциониране, но няма да се отплесвам от темата ни.

Някой споделял ли ви е, че бутилка ябълков оцет може да бъде най- добрият ви приятел сред козметиката за коса?


🤔Косата ни е съставена от фоликули и стволове. Фоликулите се намират под повърхността на кожата, а тези стволове всъщност са вече израстащите косъмчета, които се намират точно над скалпа. Под скалпа както вече знаете от предишните теми се намират и мастните жлези ( Тук ще намерите повече информация за функцията на тези мастни жлези🧐) Когато нашата коса е здрава порите по косъма са затворени = приели достатъчно хидратация и излъчват блясък.Когато косата ни е суха и изтощена този блясък е нарушен и космите са по- малко здрави. Затова при някои от вас косъма се къса още от средата му, даже и от корена. (Ако имате интерес вашата коса какъв тип е, кликнете ТУК )
Но спокойно, оцетът със сигурност ще ви помогне и ще запази тази здравина и блясък, а по какъв начин, ще разберете малко по- надолу.


➡️Действията от ябълков оцет върху нашата коса:

 • Благоприятства върху раздразнен скапл и пърхот (появяващ се особено през студените дни)
 • Предпазва от заплитане на краишата.
 • Разплита добре косата, като омекотява косъмчетата = добро средство за балсам.
 • Провокира РАСТЕЖА
 • Стопира косопада
 • Доставя безброй витамини и минерали, които вече ви споделих.
 • Бори се срещу най-различни екземи.
 • Добавя БЛЯСЪК
 • Перфектно изчиства скалпа от мръсотия
 • Балансира pH нивата на скалпа (повече продукти нямат този позитивен ефект).
 • Ябълковия оцет притежава същото ниво на pH както и това на един здрав скалп.

➡️Как да го използваме :
Вариант 1 -Разреден 50:50 с вода, напръскваме преди да измием косата, стоим около 15 минути и изплакваме както обикновено.
Вариант 2 – Отново разреден можем да полеем вече измитата коса с него и да оставим да изсъхне. В този вариант, действа като хидратиращ и стилизиращ балсам. Оставя бляскава и еластична косата ни.
Предполагам повечето от вас ще се замислят за миризмата – да неприятна е, но в момента в който косата ви е напълно изсъхнала от тази миризма няма и следа = тези миризми са основно от летливи компоненти, които след изсъхване се изпаряват.

➡️Кой оцет е подходящ за този тип употреба.
Аз ви съветвам да използвате нефилтриран, био оцет с майка ( Майка – пелената, която се вижда на дъното на бутилката. Богата на хранителни вещества и полезни бактерии)

➡️Моите лични наблюдения от употребата на този оцет са :
✅Изключителен блясък
✅По- малко заплитания
✅Определено чувство за по- чист скалп
✅И една идея по- мека коса.

Определено ще продължа с употребата му!
❤Tова е от мен по тази тема, информацията не е за подценяване. Сами ще се убедите от този ефект. Е, аз очаквам вашите впечатления.😉Определено след тази статия съм сигурна, че опитът ви е обогатен. И тук отново – 😊лесно и евтино🤑!
Благодаря ви за прекрасното внимание!
Поздрави, Belverss’’ 🍀🙏❣️