В света на красотата двойното почистване с олио се превърна в своеобразен ритуал, превъзхождащ традиционните методи за почистване на лицето.
Но защо е така и как точно функционира този метод, ще разберете малко по- долу в статията.

Какво представлява двойното почистване?
Двойното почистване започва с използването на специфично почистващо олио, следвано от водоразтворим почистващ продукт. Първата стъпка е насочена към премахване на тежкия грим, слънцезащитни продукти и ежедневните замърсявания, докато втората стъпка почиства по-дълбоко порите и отстранява остатъчните мазнини и токсини.

Олиата могат да бъдат с различна консистенция

Защо почистването с олио е важно?
Макар че може да звучи парадоксално, почистването с олио е изключително ефективно, дори за мазна кожа. Олиото разтваря мазнините и маслата, които се натрупват на повърхността на кожата, без да разрушава естествения й липиден баланс. Това означава, че тя остава хидратирана и подхранена, вместо изсъхнала и раздразнена.

Ще изброя няколко ползи от двойното почистване, за да се убедите сами в този метод.

  1. Премахва трудноразтворимите продукти: Водоустойчивият грим и слънцезащитни продукти могат да бъдат лесно отстранени с олио, което гарантира по-добро почистване. Ако нанесем само измивна пяна, то тя не разтваря толкова добре тези продукти, следователно кожата се запушва и се появяват черни точки и пъпчици.
  2. Почиства порите: Олиото прониква в порите, разтваряйки себума и черните точки, което предотвратява образуването на акне.
  3. Поддържа хидратацията: Почистващите олиа са богати на витамини и антиоксиданти, които помагат за поддържане на кожата мека и гладка.

Как да практикуваме двойното почистване?

Започнете с нанасянето на почистващо олио на суха кожа със сухи ръце. Масажирайте внимателно, за да разтворите всички мазнини и грим. След това изплакнете с топла вода или премахнете с мека кърпа. Следвайте с втори почистващ продукт, който да отмие останалите нечистотии. Изплакнете отново и нанесете тоник, серум или хидратиращ крем.

В следващите редове ще Ви споделя и моите фаворити за последните месеци.

На първо място искам да поставя този с български произход, именно почистващото олио на Unita.


Unita почистващо олио се откроява със своята богата и внимателно подбрана смес от натурални съставки, които нежно разтварят грима и замърсяванията, докато подхранват и хидратират кожата.
Сред активните компоненти в олиото са ценни растителни извлеци като:


Масло от семена на слива, което има антиоксидантни свойства и е богато на мастни киселини, помагащи за подхранването на кожата и подобряването на нейната мекота и еластичност.
Масло от кайсиеви ядки, което е леко и нежно за кожата, осигуряващо богата хидратация и поддържащо кожата гладка и мека.
Масло от семена на тиква, което е богато на цинк, витамин E и омега-3- и омега-6 мастни киселини, които помагат за възстановяването на кожата и я поддържат хидратирана.
А Витамин E, известен със своите антиоксидантни свойства, който помага за защитата на кожата от свободните радикали и увреждане от околната среда.
Масло от слънчогледови семки, , което е богато на витамин E и линолова киселина, овлажнява и подпомага поддържането на защитната бариера на кожата.

Съставките са подбрани така, че да подсилват един друг, осигурявайки дълбоко почистване без да оставят усещане за мазност или тежест.
Иновативната формула на Unita също така избягва използването на суровини, които могат да бъдат вредни или да предизвикат раздразнения, като силикони, сулфати и парабени, което го прави подходящо дори и за много чувствителна кожа. С тази фокусираност върху чистотата и качеството, Unita се стреми да предостави продукт, който е безопасен, ефективен и приятен за употреба във всякакви рутини за красота. От всички избороени продукт, които ще прочетете след малко, този е с най- добре замислената опаковка. Лесно се дозира с помпа и най- вече шишето е reusable.

Продължавам с продукт номер 2


Почистващото олио на The Ordinary Squalane Cleanser е формулирано да предлага ефективно и нежно почистване на кожата. Този продукт обикновено се характеризира с прост и фокусиран състав, който цели да разтвори и премахне замърсяванията и грима без излишни добавки или аромати. The Ordinary се стреми да предостави на потребителите висококачествени научни решения за грижа за кожата на достъпни цени, и тяхното почистващо олио не прави изключение. Често включва такива съставки като сквалан, който е известен със своите антиоксидантни свойства и способността да подхранва и защитава кожата, докато същевременно поддържа нейната влажност. Подходящо за всички типове кожа, почистващото олио на The Ordinary е ефикасен старт на вечерната рутина за двойно почистване, който оставя кожата чиста и свежа. След употреба, кожата остава чиста, мека и гладка, без усещане за стягане или дискомфорт, но при нанася върху очите на мен ми пареше и това е нещо, което бих отбелязала като минус.

И преминаваме към почистващо олио номер 3

Beauty of Joseon Radiance Cleansing Balm е марка, която предлага почистващо масло, вдъхновено от красотата и грижата за кожата на традиционна Корея. Тяхното почистващо масло се отличава със своята консистенция, която е твърда и при допир с кожата се разтапя. Също така с нежните и ефикасни съставки, които не само дълбоко почистват кожата, но и я подхранват. Съдържащо оризови трици и различни зърнени екстракти, продуктът помага за разтварянето на трудноразтворим грим и премахва нечистотите, без да оставя мазен остатък. Същевременно, той предлага хидратация и поддържа кожата гладка и еластична. Идеален за първата стъпка от двойното почистване, Beauty of Joseon почистващото масло е перфектният избор за всеки, който иска да съчетае ефективността на съвременните козметични формули със съветите за красота на древните корейски традиции.
Прекрасен продукт, но е факт, че опаковката всеки път ме затруднява – именно отварянето на капачето, бъркането с лъжичката, измиване на лъжичката, затваряне…
Когато го правиш всяка вечер в продължение на месеци, виждаш недостатъка.

Въпреки че може да изглежда като допълнителна стъпка във вашата рутина за грижа за кожата, двойното почистване всъщност може да бъде от съществено значение за поддържането на чиста, здрава и сияйна кожа. Този метод на почистване не само че помага да се предотврати запушването на порите и появата на акне, но и позволява на последващите продукти за грижа за кожата да проникнат по-дълбоко и да действат по-ефективно.

След като двойното почистване бъде интегрирано във вашата ежедневна рутина, може да забележите подобрение в текстурата и тонуса на вашата кожа, както и по-бързо изцеление на възпаления и намаляване на появата на тъмни петна.

В крайна сметка, двойното почистване е важна стъпка за всеки, който иска да поддържа кожата си в най-добро състояние. Този метод осигурява едно перфектно почистено лице, което е предпоставка за ефективната употреба на останалите продукти в рутина за грижа за кожата и е ключът към разкриване на истинската красота и здравето на вашата кожа.